Menubalk

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

update: 26-10-2009

 

TERUG NAAR BOEKEN

Ton Brandes

HVN Brochure 1 t/m 6

Familie: Accordeon

Satans Fluytencast

 

 

 

 

 

 

 

sterren * *

Ton Brandes: Het Harmonium

 

Ton Brandes

In 1929 schrijft de musicus en harmoniumspeler een "apologie". Het is in sommige kringen 'bon ton' geworden om het harmonium openlijk te veroordelen. Naar de mening van Ton Brandes wordt daarbij driftig gebruik gemaakt van vooroordelen. Ton Brandes heeft zich aan het schrijven gezet. Met als doel de kritiek te weerleggen.

Ton Brandes, een actieve harmoniumspeler geeft regelmatig concerten op harmonium. Hij kent het instrument dus goed. Hij kent de mogelijkheiden, hij kent de beperkingen. Gewapend met deze kennis is hij het klaarblijkelijk zat om drogredenen aan te horen en te moeten lezen. Uit zijn kroontjespen pen, immers de balpen wordt pas in 1938 uitgevonden en pas in 1991 in Leiden voor het eerst als moordwapen gebruikt, vloeit een kort maar krachtig pleidooi voor het harmonium.

In een koor van duizend stemmen, weet Brandes daarmee op te vallen. De Nieuwe Rotterdamsche Courant (NRC) maakt daarom ook melding van het Brandes schriftuur.

 

   
   

De bezwaren en weerleggingen op een rij:

 

  1. Het harmonium is saai en beperkt
  2. Er is geen literatuur voor het harmonium
  3. Het harmonium is een namaak orgel

 

 

     

 

Dit mooie boekje van Ton Brandes is enkele jaren lang in de vorm van een herdruk uitgegeven bij de HVN. Alle leden kregen een gratis exemplaar. Daarnaast is het (eveneens gratis) uitgedeeld aan belangstellenden. De voorraad is echter volledig uitgeput.

Voor de echte liefhebbers: Deze uitgave van de HVN is nu op www.antiqbook.com verkrijgbaar voor € 14,00 excl. verzendkosten......

Brandes is er goed in geslaagd elk van de drie vooroordelen op een beschaafde te weerleggen, zo niet onder uit te halen. Het heeft even geduurd, maar vanaf de 70-er jaren van de vorige eeuw kreeg Brandes (zij het postuum) alsnog gelijk, toen de belangstelling voor het harmonium weer begon op te leven.

Dat wilden we dan toch nog maar even nadrukkelijk zeggen.

Terug naar overzicht boeken